Mer hopp och kul i backen
Vättaberget satsar på brädåkare och barnfamiljer

I väntan på vinterpremiären har Vättabergets nedfarter fått ett nytt utseende. 
En ansiktslyftning där en del gupp och knölar lagts till, medan andra slätats ut.

Vättabergets familjebacke har en hänförande utsikt. Inför vinterns säsong har många förbättringar gjorts i Vättabergets nedfarter, här byggs Familjebackens snowboardhopp.
Foto: CATRIN BERTLIN

På plats inför säsongen. Vättabergets stöttepelare och allt-i-allo, Mikael Eriksson, i pistmaskinens förarhytt.
Foto: CATRIN BERTLIN

Ny backe i sikte. Mikael Eriksson förklarar hur Familjebacken bearbetats inför vintern för Robin Eriksson, Lennart Henriksson, Jacob Bertlin och Johannes Henriksson. 
Foto: CATRIN BERTLIN

 

Brädåkare lär i år kasta sig utför bergets branter med större förtjusning än under tidigare vintrar. Under några hektiska höstveckor har grävmaskinister gått fram i backen under ledning av Mikael Eriksson och Catrin Bertlin. Ett grävarbete där Vättabergets branter tagits tillvara för att kittla brädåkarens nerv för fart, hopp och luftvändningar. Ett satsning som infriats efter samarbete med proffsåkare från Sundsvall och önskemål från Lidens skolas elever.

– Jo visst är det en satsning på snowboard och brädåkare, säger Catrin Bertlin, som tillsammans med Mikael Eriksson lagt ned åtskilliga timmar med att fingranska nedfarternas topografi, innan grävarbetet satte igång.

Familjebacken och Stora backen har begåvats med snowboardhopp av det större formatet. Här finns utrymme för den som har kraft och mod att ta sats och få sig en skaplig luftfärd. Hopp utformade för brädåkare, men förmodligen lockar de också en och annan rutinerad skibumb.

Friåkningsbranten, ett tillhåll för våghalsar med känsla för snö, har under senare vintersäsonger använts flitigt av unga brädåkare. Vid foten av branten, mellan träddungen och släpliften, väntar nylagda ramper på att snödjupet tilltar så pass att någon ger sig hän och inviger dem med en jungfrufärd.

– Meningen är att man ska kunna komma in i det här området från flera håll. Vill man ta den lite mjukare ska man kunna glida in från Stora backen, säger Catrin Bertlin.

Hopp och vilda nedfarter är nyheter inför årets säsong på Vättaberget, men familjeåkaren får också sitt. Slingan som löper väster om Stora backen har grävts om och justerats i höjd- och sidled. En ändring som syftar till att erbjuda en jämnare åkning och underlätta utfart i Stora backen. Här finns också ett litet hopp, för såväl skidåkare som brädåkare.

Nysnickrade bänkbord har med kultur- och fritidsförvaltningens försorg fraktats till Liden för att ställas i backens solsida. Grillplatsen är flyttad, närmare lä, och för familjer med många barn satsar nu Vetten, i samarbete med givmilda ortsbor och viss sponsring från Hangloose, på att hyra ut skidor och brädor i större omfattning än tidigare.

– Tanken är att vi ska ha brädor och skidor i olika storlekar för uthyrning. Är det någon som kan tänka sig att skänka eller låna ut skidor eller brädor som inte används, är vi naturligtvis tacksamma, säger Catrin Bertlin.

Vättaberget är i sin nya skepnad redo att möta en annalkande vinter efter ett försäsongsarbete som hör till de mest omfattande i backens historia. Förutom det minutiösa arbete som har lagts ned på att förbättra nedfarter och bygga hopp och ramper, har Vättabergets byggnader restaurerats. Liftstuga och värmestuga möter vintern nymålade, liksom ett nybyggt garage till den pistmaskin som inköptes från Södra berget i fjol. 
                                     

/BODIL RESARE