SOLUMS KVARN

Solums Kvarn - en pärla att rekomendera

Om det inte vore för den säregna skylten ute vid vägen, en blå kaffekanna, skulle nog alla fortsätta förbi utan att veta vad de missat. Nu hittar fler och fler besökare hit, dels utav nyfikenhet men även för att det goda ryktet sprider sig och på söndagarna brukar bilkön ringla sig fram, då är det loppmarknad under några timmar. När man ser allt det välskötta och välorganiserade runt den gamla kvarnen kan man tro att här har det alltid sett ut så och man kan tro att de som driver det alltid har bott här. Men Rigmor Noack och maken Erik Jonsson tog över fastigheten så sent som 1993 och då fanns inga planer på den verk-samhet som finns idag.

Det började med att de blev erbjuden hjälp med kvarnen av en man som hade arbetat där fram till den lades ned 1985. När det började strömma till folk som ville köpa det stenmalda mjölet, växte även behovet av en liten gårdsbutik. Så då inredde man den gamla kvarnkammaren och där kan man nu köpa förutom korn, råg, och vetemjöl, även marmelad, saft, sylt och hantverk.

Sedan såg Rigmor och Erik hur forsen drog till sig besökare och då kom tanken på ett litet café. Glasverandan på det gamla sommarhuset ger nu förutom en vy över kvarn och fors, även gott kaffe och hembakat dopp Sättna Hembygdsförening har byggt en friluftsscen i anknytning till kvarnen, och det öppnar möjligheter till både musikarrangemang som teater. Och Sundsvalls sportfiskeklubb har byggt en laxtrappa med räknare i forsen.

På söndagarna är det lopp-marknad i "Loppis-Logen" som iordningställts ovanpå det gamla stallet som när Erik och Rigmor tog över, fortfarande användes som förråd av flygbasen. Nu är där restaurang och pub.

Det går att hyra stugor och rum om så behövs och det finns ett litet mini-zoo. Det var nog få som kunde föreställa sig att Solums Kvarn som var i drift mellan 1827 - 1985, skulle få ett sådant upp-sving,men en sak är klar den är väl värd att besöka om och om igen.

/KCH